Zo werd een online evenement toch heel leuk!

Door Erwin Blom

South By South West was dit jaar alleen online.
Geen innovatiereis naar Austin, Texas, niet samen onderdompelen in trends en ontwikkelingen.
Wel online videos kijken.
En dan mis je natuurlijk meteen veel:
  • Vanuit Nederland is het moeilijk om je alleen op SXSW te concentreren omdat het gewone leven ook doorgaat. Een vergadering, een bezoek aan de tandarts, de verkiezingen.
  • Doordat er voor een belangrijk deel een bak videos over je heen wordt uitgestort (die beschikbaar blijft), ontbreekt de urgentie. Want je kunt later ook kijken, het hoeft niet nu. En van uitstel komt vaak afstel.
  • Het sociale aspect is normaal gesproken in Austin heel belangrijk. Je bent met elkaar. Praat met elkaar. Ziet elkaar op onverwachte momenten en plekken. Er waren online absoluut heel goede sessies, maar dat sociale ontbrak nu helemaal.
Althans, het werd niet door SXSW geleverd.
Daarom hebben we het zelf gedaan. We hebben zelf de sociale component bij SXSW georganiseerd. En naar Austin toegaan zal altijd leuker blijven, maar dankzij de volgende componenten werd het toch heel leuk!

1. Een gezamenlijk blog
Na een oproep op Twitter met de vraag wie er SXSW online ging volgen en zin had om mee te doen, meldden een kleine 30 mensen zich. Allemaal Nederlanders met een kaartje voor de online versie van SXSW met kennis delen als tweede natuur. Dankzij hun ontstond er een levendige en inspirerende omgeving die tegelijk een gids door de on demand videos was. Want veel van wat was uitgezonden, bleef beschikbaar. Grote dank, bloggers!
2. Een dagelijkse koffiesessie
Naast de grote groep, was er een kleinere groep van mensen uit de sport (door de Sportinnovatiestudio bij elkaar geroepen) die dagelijks om 8.30 via Zoom bij elkaar kwam om informeel bij te praten over wat ze gezien en geleerd hadden. Zoals we dat in Austin aan de Colorado River zouden doen. Goed en fijn om dat gezamenlijke moment aan het begin van de dag te hebben. Echt van toegevoegde waarde.
4. Een WhatsApp-groep
In je eentje videos kijken, is ook maar alleen. Voor de mensen uit de sportwereld, hebben we ook een gezamenlijke WhatsApp-groep in het leven geroepen. Om real time enthousiasme te delen, om geschreven verhalen door te geven, om vragen te stellen, om even iets kwijt te kunnen wat helemaal niks met innovatie te maken heeft. Het sociale real time aspect is leuk en belangrijk.
5. Grumpy Old Men
De Grumpy Old Men is een vast gegeven op SXSW. Wij - Michiel Buitelaar, Michiel Berger, Erwin Blom en Roeland Stekelenburg - zitten in Austin altijd met zijn vieren in een huis en maken dagelijks in video de balans op. Dat hebben we nu ook gedaan. En dat doorkletsen en aan het denken worden gezet is ook onmisbaar.
6. Afsluitende online borrel
Op vrijdagmiddag hadden we vanuit de Sportinnovatiestudio een round up sessie in Zoom belegd. Marianne van Leeuwen (duurzaamheid), Nynke Lely (sport), Lara Ankersmit (media) Suzanne Unck (onderwijs) en Monique van Dusseldorp (evenementen) vertelden wat hun indruk op hun vakgebied was en muzikant Jon Langford zorgde er vanuit Chicago voor dat de muzikale noot die zo belangrijk is voor SXSW ook in deze Zoom-sessie zat. En de borrel? Iedereen had nachos en bier thuisbezorgd gekregen om online en offline te combineren. Lekker, leuk, waardevol en een echt mooie afsluiter.
7. Een SXSW21 Magazine
Maar we zijn nog niet klaar. De hoogtepunten worden ook nog in een magazine gebundeld zodat alle deelnemers een tastbaar eindproduct in handen krijgen en dat blad ook nog verder verspreid kan worden. Lees al die verhalen!