Tech for good: mooie winnaars van de SXSW-startupcompetitie

Door Erwin Blom

De startup competitie van SXSW is altijd leuk om te volgen en interessant om te zien. Het is leuk doordat de pitches kort en krachtig zijn, het is interessant doordat je zicht op trends en ontwikkelingen krijgt. Helaas won de Nederlandse delegatie geen prijs in een van de acht categorieën, maar de concurrentie was dan ook sterk. Zie hieronder een aantal van de winnaars, Holoride werd tot overall winnaar uitgeroepen. Mooi om te zien dat het gros van de startups onder de categorie 'tech for good' te scharen valt.
---

Holoride maakt van een auto een pretpark en vermindert en passant autoziekte

Zet op de achterbank van de auto een vr-bril op en dankzij Holoride waan je je in een andere wereld. Dat kan van alles zijn, maar bijvoorbeeld een pretpark met game-elementen. Die wereld is iedere keer anders en speelt in op de bewegingen van de auto. Wat je ziet past bij wat je voelt, daardoor vermindert de kans op autoziekte en wordt een autorit leuker.

https://www.holoride.com/

Categorie: Entertainment, Gaming & Content en overall winnaar! 

---

Honest Jobs helpt mensen met een strafblad aan een baan.

9% van de Amerikanen heeft een strafblad. Die mensen maken een kleine kans om door een sollicitatieprocedure heen te komen. Daarmee wordt een groot aantal goede arbeidskrachten een kans op werk ontzegd. En missen bedrijven potentieel. De oprichters van Honest Jobs hebben dit zelf ervaren en zijn daarom hun bedrijf begonnen, een onderneming die daar wat aan wil doen, met een marktplaats waar werkzoekers aan bedrijven worden gekoppeld die weten dat in de praktijk een groot deel van de mensen met een strafblad gemotiveerd en trouw is.

Categorie: Future of Work

https://www.honestjobs.co/

---

Leda Health helpt slachtoffers van seksueel geweld

Leda Health is begonnen met het maken van een home kit voor slachtoffers van seksueel geweld om thuis bewijsmateriaal in kaart te kunnen brengen. Inmiddels werkt de organisatie aan een veel meer omvattend programma van begeleiding, praatgroepen en meer. "At Leda Health, our mission is to transform existing systems of sexual assault prevention, care, and justice to better serve survivors and the communities in which they live."

Categorie: Health, Wearables & Wellbeing

https://www.leda.co/

---

MolyWorks zet metaal afval om in 3D-bouwstof

MolyWorks maakt van metaal-afval de stof waarmee middels 3D-printing weer nieuwe producten kunnen worden gemaakt. Het is de missie van het bedrijf om metaal-afval te elimineren.

Categorie: Innovated World Technologies

https://www.molyworks.co/

---

Sisu Global Health maakt medische apparatuur voor opkomende markten

Sisu Global Health will kwalitatief hoogstaande medische apparatuur maken voor markten waar o.a. geld en distributie een probleem zijn. Bijvoorbeeld donorbloed is in Afrika en Zuidoost Azië een probleem. Sisu Global Health heeft Hemafuse ontwikkeld, een apparaat waarmee bloed van patiënten gefilterd en gerecycled kan worden als alternatief donorbloed.

Categorie: Best DEI (Diversity, Equity and Inclusion)

Sisu Global Health

---

MicroTraffic zet AI in voor veiliger verkeer

MicroTraffic analyseert met camera's verkeerssituaties en zet AI in om met voorstellen voor veiligere situaties te komen.

Categorie: Smart Cities, Transportation & Logistics

---