Hoe zorg je ervoor dat je de mooie woorden uit de Parijs akkoorden vertaald naar echte actie?

Door Marianne van Leeuwen (KNWU)


        • Wat was voor jou de belangrijkste rode draag door deze editie van SXSW? Welke trend of ontwikkeling zou je er uitlichten?

Belangrijkste rode draad was voor mij de aandacht voor wat er misgaat in ons huidige systeem. Of het nu de klimaatcrisis is of racisme, discriminatie en uitsluiting. In Nederland ontaarden debatten daarover vaak in sterk gepolariseerde welles nietes discussies. De kracht van de erkenning is dat je verder kan en stappen kan gaan nemen. Ik kreeg energie van de sessies met mooie voorbeelden over hoe je vooruit komt: met duurzame energie vanuit de gemeenschap op het Deense eiland Samso, met empowerment bij de WBNA en met de emotionele overtuigingskracht van VR for good.

        • Als je één les uit deze SXSW zou moeten trekken wat zou die zijn?

De directeur van de duurzame energie coöperatie in Samso zei het heel mooi. Hij vertelde dat hij altijd de vraag krijgt:
But how do you scale this?
En daarop zegt hij dat je de vraag juist moet omdraaien: can you downscale the Paris agreements, translate them into your local context and make the wording of the Paris declaration your narrative for change? Met andere woorden: hoe zorg je ervoor dat je de mooie woorden uit de Parijs akkoorden vertaald naar echte actie?

        • Wat neem je van deze SXSW mee waar je onmiddelijk mee aan de slag wil / gaat in je eigen organisatie of projecten?

Waar ik ook energie van kreeg: hoe sterk een echte authentieke purpose kan zijn en hoe je mensen daarin kan meenemen.

Ik keek een sessie met de CEO van een brownie bedrijf uit de Bronx dat mensen van de straat een kans geeft om bij ze te werken. Iedereen kan zich aanmelden voor de lijst en als je aan de beurt bent, dan krijg je sowieso de baan. Dat blijkt het beste in mensen naar boven te halen. Zo halen ze mensen van de straat en geven ze een toekomst. Hun motto: We don’t hire people to bake brownies. We bake brownies to hire people. Mooi!