What's next in social?

Door Marit Jonker

What’s next in social? Enter the metaverse.
Thema: Connection in Disconnection

Head Marketing van Minecraft en de manager van het Facebook Reality Lab delen met veel enthousiasme hun visie op de waarde van verbinding. Verbondenheid wordt neergezet als hét middel voor een gelukkig en gezond leven. Mensen zijn gemaakt om samen te leven en hebben de diepe behoefte om ergens bij te horen. Want dat geeft rust en veiligheid. Mensen zijn samen sterker dan alleen. Verbinding ontstaat rond een gemeenschappelijke passie of interesse. Overeenkomsten zorgen dus voor binding. Als je dat combineert met de kracht van verschillen, ontstaat er een sterk geheel. Niet helemaal nieuw natuurlijk, wel goed nog eens te beseffen. Een online community kan een vriendschap faciliteren. 

De sprekers bestempelen de huidige online communities nog als ‘onvolwassen’ en klaar voor the next step. We staan aan het begin van een tijdperk waar verbinding het verschil gaat maken. De sprekers introduceren een driehoek van kenmerken die fundamenteel zijn voor een goede vriendschap cq. relatie en waar je dus bij het inrichten van een community op moet letten.

  1. Positiviteit: blij, inspirerend, trots. Je voelt je welkom, veilig en gewaardeerd. Tegenover 1 negatieve ervaring moet je 5 positieve zetten. Be aware! 

  2. Consistentie: je moet op elkaar kunnen vertrouwen, een betrouwbare omgeving waar je samen kunt ontdekken, iets bouwen of een probleem oplossen.

  3. Kwetsbaarheid: jezelf mogen zijn, gezien worden, een plek waar je je ideeën, gevoelens en gedachtes kunt delen (self-disclosure, mooi woord!). Een plek dus waar je kleur kunt geven aan jouw eigen profiel en makkelijk kunt delen.

Als next step wordt de integratie van menselijke emoties in een digitale omgeving opgeworpen. Met andere woorden: het sociale gedrag van mensen nog beter faciliteren en daarbij leren van de offline sociale hangouts. Hoe kan het echte leven maximaal worden nagebootst. Daarbij ook rekening houdend dat iedereen anders is en dus andere behoeftes heeft. Ook de samensmelting van on- en offline wereld wordt gezien als de toekomst. The best off both worlds. Een voorbeeld uit de koker van de dame van Minecraft illustreert dit mooi: een oma en een jongen van 10 die aan de andere kant van het land woont, spelen dagelijks online het spel. Ze bouwen, leren van elkaar en ontdekken samen het spel. Dit leidt tot een innige band die zonder de online community van Minecraft zeer waarschijnlijk een stuk minder intens zou zijn. Het zou een goed script voor een reclamesport kunnen zijn:)

Kortom: als je je als mens verbonden voelt, ben je creatiever, productiever en bovenal gelukkiger. Zou dit het ei van Columbus zijn? Als dat zo is dan hebben we met sport de dubbeltikker in handen. Wetenschappelijk is immers al bewezen dat bewegen gelukkiger maakt, als we dan ook mensen via de sport met elkaar weten te verbinden..