Door Gerard Dielessen
Heel veel mensen snakken ernaar om weer naar een vol stadion te gaan. Gezamenlijk juichen, plezier maken, schreeuwen, je eigen favoriete sportploeg aanmoedigen. Ontspanning op de zondagmiddag. Het zal, op enkele pilots na, nog wel een groot aantal maanden duren voordat de verschillende supporterslegioenen weer in actie zullen. Zelfs tijdens de Olympische en Paralympische Zomerspelen is het nog maar zeer de vraag of daar fans zullen worden toegelaten, in verband met dat vermaledijde virus dat voor zoveel ongemak zorgt.
Toch zorgt datzelfde virus ook voor meer prettige disruptie. Op allerlei terreinen, maar zeker ook voor de fans. Ik voorspel dat de komende jaren het supportersbeeld tijdens sportwedstrijden ingrijpend gaat veranderen. Natuurlijk zitten we nu al met miljoenen ‘thuis voor de buis’ als er belangrijke sportwedstrijden worden uitgezonden. Vaak nog eens veel beter te zien dan dat je er live bij bent omdat de tientallen televisiecamera’s en een goede regisseur ervoor zorgen dat je altijd het goede overzicht hebt. Maar je mist de sfeer, de ambiance, de opwinding en het gevoel onderdeel te zijn van een mooie gebeurtenis.
De technologie gaat ervoor zorgen dat je die beleving straks ook vanuit je woonkamer kunt ervaren. De kenners noemen dat ‘immersive fan engagement.’ Meespelende fan betrokkenheid.
Met dank aan het virus dus, dat ervoor zorgt dat een groot aantal technologische ontwikkelingen in razend tempo vanuit pure noodzaak accelereert. Want in de stadions worden immers nu geen mensen toegelaten.
Dat die acceleratie gaande is bleek ook nog eens uit een interessante South by Southwest sessie met de welluidende titel Up Your Game: XR & The Evolving Fan Experience, die ik gisteren bijwoonde.
Vertegenwoordigers van de NBA (Basketball), PGA (Golf) en Verizon (Telecommunicatie) voorspellen grote veranderingen in het gedrag van de fans, zo bleek. Natuurlijk zullen stadions gevuld blijven met liefhebbers. Toch zullen meer en meer mensen straks de mogelijkheid krijgen om zich vooral thuis in hun eigen woonkamer te vermaken met hun favoriete club of atleet door middel van XR- (Extended Reality), AR- (Augmented Reality), AI- (Artificial Intelligence), 3D-technologieen.
Het virus heeft er al voor gezorgd dat in het afgelopen jaar veel is geëxperimenteerd met deze digitale ‘emerging’ technieken om op zo’n manier fans op een andere wijze te betrekken bij de prestaties en verrichtingen van hun favorieten.
Zo vertelde Scott Stanchak, vice-president emerging technology van de National Basketball Association dat de competitie die ze vorig jaar in de bubbel in Florida hebben afgewerkt buitengewoon succesvol is verlopen door de toeschouwers op grote schermen de wedstrijden te laten meebeleven. ‘De spelers voelden de passie van de fans thuis. Schreeuwen vanuit je huiskamer’, zei Scott. En: ’Vijfennegentig procent van de fans zijn nog nooit in een NBA-Sportsarena geweest. Nu was dat dus honderd procent en toch was de beleving niet minder. COVID-19 heeft deze ontwikkeling enorm gestimuleerd.’
Het gaat niet alleen om een andere manier van aanwezig zijn. Door de nieuwe digitale virtual reality aanpak zijn organisaties, zoals de NBA, in staat om hun fans op virtuele plekken in het stadion te laten plaatsnemen waar ze in werkelijkheid nooit terecht komen. Zoals bijvoorbeeld in de kleedkamer of aan de rand van het veld. Allemaal heel interessante ontwikkelingen die bovendien voor aantrekkelijke nieuwe businessmodellen zorgen.
De fan betrokkenheid wordt ook vergroot door spelsituaties op verschillende manieren te laten zien, voorzien van relevante data die je in beeld of op een begeleidende app kunt zien. Eindeloze mogelijkheden en aantrekkelijke informatie waarover je live in het stadion niet of veel moeilijker kunt beschikken.
De ontwikkeling van het snelle 5G-netwerk zorgt ook voor een boost in alle mogelijkheden om liefhebbers nog sneller van de juiste gestreamde informatie te voorzien. Niko Chauls van Verizon had daar een mooie term voor bedacht in deze interessante sessie: ‘Pixel Perfect.’
Op deze manier wordt toch in rap tempo een nieuw medium ontwikkeld, waar we nu en vooral in de toekomst veel mee te maken zullen krijgen. Op afstand kunnen we toch aanwezig zijn in een sportstadion en het evenement beleven zoals dat niet eerder kon.
Voor Tokyo misschien allemaal nog net wat te vroeg, maar
deze discussie maakte mij nog eens duidelijk dat COVID-19 ook
ontwikkelingen in gang heeft gezet waar we anders wellicht nog lange tijd op hadden
moeten wachten.