The Pandemic’s Hottest Concert Series

Door Lara Ankersmit

Producers Timbaland en Swizz Beats zijn tijdens de lockdown gestart met Verzuz. Een wekelijkse liveshow op Instagram Live waarin artiesten het tegen elkaar opnemen in battles. De show wordt door de producers gecureerd als ware het een playlist. De focus ligt op bekende namen en hun grootste hits. Waar je bij een echt liveconcert (in een zaal) niet direct weggaat als je een minder bekend nummer hoort, is online de volgende stream altijd 1-click verderop. Om publiek vast te houden is er interactie nodig en herkenbaarheid. De bekende artiesten waar Timbaland en Swizz Beats mee werken leveren dit instant. Voor de artiesten zelf is het een interessante manier om (weer) in de picture te komen, zonder op een wereldwijde tour te hoeven gaan.

De Verzuz tour komt er ongetwijfeld, maar de Verzuz livestream blijft daar onderdeel van, is nu de verwachting. Het afgelopen jaar heeft laten zien dat heel veel vanuit huis kan, zo ook live concerten. De verwachting van Swizz Beats is dat mensen hun eigen VIP party organiseren en met de elkaar de livestream bekijken, i.p.v. met zijn allen af te reizen naar de concertzaal. Zowel de artiest als het publiek zal niet overal meer naartoe willen reizen.

Verzuz geeft vooral een podium aan bekende namen. Dit zagen we ook al bij optredens in games als Fortnite, ook daar traden vooral de bekende namen op. Nieuw talent zal zich eerst elders moeten bewijzen. M.n. Twitch, maar misschien ook Roblox, kan daar een rol in spelen. Ook op die platforms is het een uitdaging om naast artiest ook creator te zijn. Het gaat niet meer alleen om het muziek optreden maar ook om de interactie met je publiek, andere streamers en creators.

Een hybride vorm van live concert, livestream en interactie is volgens de organisatoren van Verzuz de toekomst. Instagram beaamt dit uiteraard en heeft inmiddels de Live optie uitgebreid naar 4 mensen/creators tegelijk (i.p.v. 2). Concertzalen en sportarena’s zullen rekening moeten gaan houden met livestreams, al is het alleen maar omdat de artiest zelf nu ook online podia tot zijn of haar beschikking heeft.

Sportwedstrijden verplaatsen zich waarschijnlijk iets minder makkelijk naar Instagram Live of Twitch, behalve natuurlijk e-sport events. Uitdaging voor de sporten blijft om het publiek te entertainen, zowel in de arena als op TV. Dat is het afgelopen jaar vooral traditioneel gedaan met stadium geluiden en een virtueel publiek. Het bijwonen van optredens van (grote) artiesten is makkelijker, bereikbaarder en interactiever geworden met initiatieven als Verzuz.