Door Marianne van Leeuwen
De eerste dag zit erop. Ik moet nog even bijkomen van alleen al het doorspitten van het programma; zoveel sessies die op dezelfde tijd beginnen leveren bij mij stress op.
De eerste sessie die ik heb bekeken ging over Blockchain en was heel interessant, maar viel buiten de drie thema's die we met z'n allen zouden volgen, zo bleek later. Daarover dus geen verslag, maar toch even het belangrijke inzicht dat blockchain -doordat het data controleerbaar en verifieerbaar maakt- kan bijdragen aan de kwaliteit van informatievoorziening en het bestrijden van desinformatie. Ik kan niet wachten! De laatste jaren houdt ik mij vooral bezig met duurzaamheid - en op het gebied van klimaat en biodiversiteit tiert de desinformatie welig.
Na wat omzwervingen kwam ik terecht in een boeiende sessie over de toekomst van innovaties op het gebied van klimaatverandering. De sprekers waren allen investeerder op dat gebied en waren het er over eens dat alle seinen nu op groen staan en dat de markt ontzettend veel potentieel biedt. In de afgelopen 7 jaar groeide de zogenaamde "clean tech" al 5 keer zo snel als de hele venture capital markt. En nu, zelfs tijdens de pandemie, zijn er ineens veel meer bedrijven en ook investeringen. De wereld lijkt ineens te beseffen dat klimaatverandering echt is en dat er iets moet gebeuren. De vraag is alleen hoe snel we dat doen.
Gelukkig is groene energie is inmiddels een veel betere investering dan fossiel. En dus komen nu ook de echte dinosaurussen in beweging. Zo geeft Blackrock, goed voor 8,67 triljoen dollar aan investeringen, nu aan dat klimaatverandering een investeringsrisico is. Ze hebben meteen een fonds van 900 miljoen dollar opgezet voor de circulaire economie.
Grote kansen liggen vooral in de zogenaamde "carbon accounting space". Bedrijven moeten hun emissies gaan meten en hebben ook advies nodig over het terugdringen daarvan. Investeerders willen bovendien graag weten wat de financiële implicaties zijn van hun investeringen in vergroening. Daarvoor is steeds geavanceerdere data beschikbaar, ook van sensoren, drones en satellieten.
Al deze kansen trekken ook nieuwe investeerders aan. Het viel de panelleden op dat ze de laatste tijd steeds meer tech investeerders tegenkomen. Vaak werken die samen met gespecialiseerde impact investeerders omdat ze op dit gebied nog niet de juiste kennis hebben.
Daarna kwam het onderwerp climate justice aan bod. Het viel me op hoe uitgesproken alle panelleden daarover waren. Ik vind dit zelf een heel belangrijk aspect, dus ik was blij om dingen te horen als:
"We cannot successfully fight climate change in a world of haves and have nots".
Tijd om de uit de hand gelopen ongelijkheid aan te pakken en te werken aan nieuwe groene banen, liefst zo lokaal mogelijk.
Daarna kwamen nog wat superleuke voorbeelden voorbij van bedrijven, van het zelf ontwerpen van je zonnepanelen zodat ze goed op je dak passen en er mooi uitzien, tot een biobak waarmee je zelf biogas en kunstmest kan produceren. En dan weet ik meteen weer waarom ik juist deze sector zo inspirerend vind!