Terug van nooit weggeweest: De kracht van Transmedia Platformen

Door Johan Voets

Één van de meest gehoorde buzzword aan het begin van het vorige decennium moet toch wel 'transmedia storytelling' zijn geweest. Zo'n beetje ieder respectabel event had er een talk over en ook in Austin puilde de zalen in 2011, 2012 en 2013 uit bij sessies over het onderwerp. 

Maar zoals wel vaker werd het daarna behoorlijk stil. De transmediale storm ging liggen, maar echt weg is het onderwerp nooit geweest. Sterker nog: sinds de introductie van het Marvel Cinematic Universe in 2008 werd het mainstream publiek massaal meegenomen op transmediale avonturen. 

Alexandre Amancio, oprichter van Reflector Entertainment, zag het van dichtbij gebeuren. Als hoofd creatief van de populaire videogame Assassins Creed zag hij hoe creatieve verhaallijnen media kunnen overstijgen. Met zijn eigen bedrijf richt hij zich nu op het verder ontwikkelen van transmediale concepten.

"Het perspectief vanuit de creatieve industrie is nog altijd gefocussed op segmenten: films, games, boeken, comics, magazines. En dat terwijl consumenten een heel ander perspectief hebben. Zij zien werelden. Star Wars, Marvel, Harry Potter of Lord of the Rings. Ze filteren hun consumptie op basis van de wereld waar ze bij willen horen".

In zijn talk zet de Portugees zijn visie op het huidige medialandschap uiteen. Waar komen we vandaan en waar gaan we volgens hem naar toe. Van een wereld waarin entertainment wordt uitgewerkt volgens het tent pole-model naar eentje waarin de Storyworld centraal staat.

Prikkelend, inspirerend en naarmate zijn talk volgt eigenlijk niet meer dan logisch. Amancio kan niet alleen het creatieve plaatje schetsen, hij kan ook uitleggen wat het zakelijk voor impact heeft. En om dat te onderbouwen deelt Amancio een typisch gevalletje 'eat your own dogfood' in de vorm van Unknown9, zijn eigen nieuwste transmedia platform.

Lees meer op Numrush