Ontwrichting (disruptie) gaat vooral over de mens

Door Astrid Claessen

Datum: 16-3-2021

Sessie: Transformational Change in Legacy Companies

Thema: The Rebirth of Business

Interessante openbaring voor mezelf was de andere kijk op het woord “legacy”. Als consultant die al lang bezig is om bedrijven te helpen bij hun digitale / agile transformatie denk ik bij legacy meteen aan de lang bestaande software systemen van de organisatie die niet gebouwd zijn op een manier waarop ze makkelijk meebewegen in de nieuwe ontwikkelingen.

Deze groep ziet legacy als een soort nalatenschap van het geheel van het bedrijf.

Wat “sound” bites / gedachten

Erin Meezan, Vice President & Chief Sustainability Officer Interface Inc

Een Legacy organisatie gaat niet zozeer over de lengte van bestaan, maar of je de industrie gedefinieerd hebt. Interface bijvoorbeeld was het bedrijf dat ooit begonnen is met tapijttegels en is dus continu bezig om zelf van binnenuit te veranderen om relevant te blijven.

Bij ontwrichting zijn er dingen die je wilt behouden die je in staat stellen de beweging te maken, er zijn dingen waar je van weg wilt gaan en er zijn dingen die je moet herdefiniëren.

Daarbij kijken we naar het hele systeem van wie je bent als organisatie, het operationele systeem van bijvoorbeeld de fabrieken, maar ook vooral het systeem op mensniveau dat ten grondslag ligt aan alles wat gebeurt in die systemen op basis van onze mindset en vooroordelen waar zaken als angst meespelen. Gelukkig onderkende hun oprichter Ray Anderson meteen het belang hiervan en heeft daar dan ook op ingezet en heeft mensen expliciet toestemming gegeven om te falen.

Thema’s die steeds terugkomen in het gesprek zijn ontwrichting (disruptie) en menselijkheid.

Is “ontwrichting (disruptie)” de juiste term?

Cheryl Heller Director Of Design Integration And Professor Of Practice In Innovation Design, Arizona State University

Het leven gaat absoluut over ontwrichting, niet alleen door de wereld ontwikkelingen maar ook de ontwrichting van onszelf.
We moeten onze eigen gewoonten blijven veranderen om te voorkomen dat we verder gaan op de manier waarop we hier gekomen zijn. We gebruiken termen wel echt te makkelijk om van alles aan te duiden, net zoals het woord falen (Japke D iemand?).

Het is romantisch geworden om vaak te falen. Er is geen glamour in falen, het is onderdeel van het iteratief ontwerpproces.
We gebruiken termen te vaak als sound-bites en short-cuts.

Erin: voor mij gaat ontwrichting echt over verandering waarbij je opnieuw moet gaan kijken naar je waarden, de fundamentele blik op je systeem (wie ben je als bedrijf, wat doe je, wat zijn je producten) en een fundamentele shift in mindset (ook behoorlijk Japke D trouwens).

We hebben geleerd dat die momenten dat we echt hebben moeten herdefiniëren wie we zijn en wat we doen hebben ons de beste innovatie opgeleverd. Het zijn momenten waarop de mensen het meest trots zijn en die veel energie en momentum hebben opgeleverd.

Zelf was ik benieuwd of deze sessie nieuwe handvaten zou geven rondom de aanpak van verandering in dit soort omgeving, dat is niet het geval. Maar het was zeker inspirerend om te zien dat steeds meer bedrijven onderkennen dat de mens het belangrijkste element is….. en dat verandering het nieuwe normaal blijft - Astrid Claessen