Impacts of Activism

Door Lara Ankersmit

Naast de corona crisis was 2020 ook het jaar waarin (veel meer) mensen en bedrijven zich aansloten bij BLM, veelal d.m.v. statements en social posts. De beweging had momentum en de vraag is nu: hoe verder? Welke acties kunnen we verwachten van bedrijven, sportclubs en media? De ‘activisten’ zijn klaar met het gesprek erover, met het gesprek of racisme bestaat. Het was bij hen al duidelijk dat Trump racistische ideeën had toen het grootste deel van het land hem nog als een beroemdheid behandelde. Door Trump is duidelijk geworden dat witte en zwarte Amerikanen een totaal andere associatie hebben bij symbolen, vlaggen en het verleden. Het is duidelijk geworden dat er geen gedeelde geschiedenis is. Trump heeft dat blootgelegd. En dat is positief. Nu kan er gewerkt worden aan een gedeelde waarheid waarin beide verhaallijnen aan bod komen.

Het gaat dan niet langer meer om het laten zien van zwarte rolmodellen in de media of sport; het gaat om de ‘black voice’. Om het verhaal vanuit de zwarte gemeenschap, om een gedeelde cultuur en aangezien die nu vooral gevormd is door het verhaal van de witte Amerikaan, een verandering van cultuur. Er moet gewerkt worden aan echte gelijkheid.

Media en bedrijven zullen laten moeten zien wat zij gaan doen. Welke geluiden laten -m.n. de media- toe. Zwarte journalisten lieten hun stem al eerder horen, maar dat werd vaak niet gewaardeerd en leidde tot ontslag of vertrek. De journalist moet onafhankelijk zijn en niet laten zien wie hij of zij is en niet laten weten wat zijn of haar achtergrond is, dat is de gangbare gedachte. Voor een zwarte of bruine journalist (op TV) of een vrouw is het natuurlijk lastig om niet te laten zien dat je zwart, bruin of vrouw bent. Zolang de gezichten in het nieuws voornamelijk witte mannen zijn, val je als zwarte man of vrouw al snel op. Als de witte Amerikaan kennisneemt van de zwarte geschiedenis, dan zijn ze wellicht niet meer zo boos, is de hoop. 

Het racisme probleem is immers niet het probleem van slechts de zwarte Amerikaan, zij hebben dit probleem niet gecreëerd en zij zijn dan ook niet degenen die het op kunnen lossen.