Ik weet nu hoe je Buttigieg uitspreekt

Door Suzanne Unck

Anyway: ik was bij de keynote van Pete Buttigieg (boe-te-dzjedzj). De democratische presidentskandidaat die tot voor kort burgemeester was van een stadje in Indiana. Nog maar 38 jaar oud en openlijk in een homoseksuele relatie. Hij trok zich terug ten gunste van Bernie Sanders en is nu minister van Transport in kabinet Biden. In de keynote sprak hij uitgebreid over zijn visie op transport in de Verenigde Staten. Het bood een mooi inkijkje in de 'car centered' cultuur in de VS.

Een tijd geleden las ik het boek 'Amerikanen lopen niet' van Arjen van Veelen. En dat klopt: de infrastructuur is niet ingericht op voetgangers of fietsers. Kort ging het daarover in het verhaal van Buttigieg. Maar meer werd er door de interviewer van MSNBC ingezoomd op zijn vernieuwende visie, LGBT+ achtergrond en hoe openbaar vervoer kan zorgen voor kansengelijkheid (equity). Ook in de chat was er een levendige discussie. Of er rotondes moesten komen en dat de treinverbindingen in Europa toch zoveel beter zijn dan in de VS. Eén vrouw meldde dat ze dagelijks naar haar werk fietst. 

Verder had de conversatie weinig diepgang. Ik was vooral positief verrast door de progressieve visie en uitspraken van deze minister. En ben benieuwd of de hoop van één van de aanwezigen in de chat uitkomt: Harris-Buttigieg 2024?