Hoe Nieuw-Zeeland AI gebruikt bij America's Cup

Door Michiel Berger

In het schema te vinden als Making boats fly with AI and Culture at the Helm. Een interessante sessie over de toepassing van AI, hoe mensen daar ook weer van leren, en wat er nodig is om dit in een team te laten slagen. 

America's Cup is een zeilcompetitie tussen landen, met schepen van zo'n 25 meter. Zeer high tech. Het team van Nieuw-Zeeland is met ongeveer 100 man, en bouwen een jaar aan iedere nieuwe boot. Steeds meer daarvan is met simulatie, en dit jaar is er vrijwel niets meer 'in het water' getest, alles gebeurt met de computer. 

Deze simulaties kunnen ze nu dynamisch uitvoeren: Een volledige simulatie van het schip, en hoe dit reageert op veranderingen in wind, golven, en de eigen balans. Tijdens deze simulaties gebruiken ze nu, behalve het echte zeilteam, ook kunstmatige intelligentie. Middels 'deep reinforcement learning' wordt een virtueel zeilteam bestuurd, die zelfstandig leert om het schip optimaal een bepaalde ronde te laten varen. Dit lijkt op hoe het bekende 'Alpha Go' leerde hoe het Go moest spelen, en winnen. En dat is de basis van de verdere ontwikkeling van het schip, zo testen ze aanpassingen. 

En toen de AI snellere tijden haalde dan het echte zeilteam op de simulator raakten ze geïnteresseerd. Hoe deed de AI dat? Waar maakte het tijdswinst, en welke techniek gebruikte het? 

Dat is ook een mooie illustratie van de cultuur binnen het team. Er is een heel open experimenteer cultuur, gedragen vanuit het management. Iedereen kan bijdragen. Ook de input van de zeilers is heel waardevol, als niet-engineers kunnen juist zij met originele input komen. 

De sessie was opgenomen vlak voor de wedstrijd van dit jaar begon, en als ik nu kijk op https://www.americascup.com zie ik Nieuw-Zeeland bovenaan staan. Dus het lijkt te werken.