Het SWSX Platform - en het trend overzicht van Amy Webb

Door Monique van Dusseldorp

Als samensteller van congressen en seminars, ben ik heel benieuwd hoe SWSX het aanpakt, zo’n online event.

Het afgelopen jaar heb ik zoveel mogelijk online events bezocht – en ik zie allerlei mooie nieuwe vormen ontstaan.

Maar de ‘’festival’’ aanpak, met heel veel gelijktijdige en veelsoortige sessies.. op een of andere manier vind ik die het lastigst.

Als ik kan kiezen uit 100 video sessies, wil ik eigenlijk meteen iets anders gaan doen.

Maar goed! Vandaag voor het eerst SWSX ingedoken, en gekeken naar Amy Webb. Zij doet elk jaar een presentatie bij de opening van SWSX, net zoals scifi schrijver Bruce Sterling steevast sluit met observaties over de dagen.

Webb is een veelgevraagd spreker (en ook een ontzettend dure dame weet ik), en haar trendrapport biedt altijd een mooi overzicht van ontwikkelingen. Deze keer presenteerde drie ‘’clusters’’ van trends.

 • Het eerste cluster ging over allerlei tech rond gezondheid, rond onze lichamen, en hoe we ook steeds meer verbonden worden met apparaten. Een van de onderwerpen die aan bod kwam: sleep tech. Ooler dat voor 699 USD je bed lekker koud houdt bijvoorbeeld  of de Nederlandse slaaprobot Somnox!  (Wel jammer dat ze Somnox niet goed gespeld hadden in de slides: Somonex).
 • De tweede trend ging over hoe onze fysieke en digitale werelden steeds meer vermengd worden, met mooie voorbeelden rond de rol van geluid. White noise kennen we wel, geruis dat andere geluiden wegduwt en kan helpen bij de concentratie. Maar er is dus ook pink noise, blue noise en brown noise: een digitale manier om iets uit de wereld weg te duwen. Ze gaf ook andere voorbeelden van ‘’diminished reality’’, bijvoorbeeld hoe we met AR brillen kunnen kiezen om sommige zaken niet te zien.
 • De laatste trend ging over platforms en betrof o.a. ‘synthetic biology’ – ‘’soon we will program living biological structures as if they are computers’’, en ja, binnen tien jaar kunnen we DNA printen op Mars! 

Ik vind Amy Webb een fijne spreker, en het was een goed overzicht… maar het waren wel erg veel voorbeelden die alle trendwatchers lijken te gebruiken, en misschien net iets te algemene vragen daarover. De Chinese oma die door een drone gemaand wordt tot gehoorzaamheid, de deep fakes, ethiek van AI systemen, gezichtsherkenning en de gevaren daarvan, ‘’daar moeten we echt goed over nadenken’’.

Misschien was ik er niet voor in de stemming maar het waren wat te grote stappen. De rapporten zelf hebben veel meer informatie en zijn echt de moeite waard. 

Wat de vorm betreft – en eigenlijk ben ik daar vooral naar op zoek! – hier wat korte observaties. 

 • dit was een vooraf opgenomen verhaal, maar Amy was wel aanwezig: in het chat kanaal deelde ze af en toe linkjes, en reageerde ze op vragen, tijdens haar eigen verhaal dus.  Die dubbele aanwezigheid zie je steeds vaker en ik vind het wel een mooie vorm, en eentje die speciaal geschikt is voor online ‘’events’’, eigenlijk alleen daar goed kan werken.   
 • Er waren meer dan 500 deelnemers bij deze sessie, en er werd best veel gereageerd in de chat. (‘’Oh dit is net Black Mirror’’ is ongeveer tien keer opgemerkt. ‘’Blade Runner’’, die kwam ook langs).
 • Webb sloot de sessie desondanks af zonder enige interactie (tja, vooraf opgenomen), wat ik dan toch onprettig vind. Beetje saai ook. Zoals je bij een event op locatie ook niemand ‘’koud’’ laat opkomen of afgaan, vind ik dat een online event ook gewoon een host moet hebben – iemand die de link is tussen publiek en spreker, even bedankt etc. Mogelijk een heel ouderwetse gedachte..
 • Op het moment dat de video is afgelopen, krijg je meteen wat commercials voor de kiezen, waarmee het ook meteen ‘’televisie’’ is. Niet gezellig, dat.
 • De SWSX website is verder keurig netjes vormgegeven, met mooie kleurtjes, en snelle toegang tot alle sessies die op dat moment live zijn (Channel 1 – 5).
 • Wat ik ook fijn vind aan de inrichting van de site, is dat alle sessie ‘’er al zijn’’. Als je een sessie aanklikt krijg je alle info te zien en een aftelklok. Lijkt niet zo bijzonder misschien, maar een van de grootste event platforms van het moment, Hopin, heeft dat niet. Heel vreemd: op Hopin bestaat een sessie bestaat pas 5 minuten voor dat hij begint, en dus is iedereen steeds aan het zoeken. In dit geval kan je ook heel veel terugkijken, dus een gemiste sessie is geen probleem. Probleem is wel dat je dan helemaal een ''televisie gevoel'' krijgt.
 • De indeling is verder redelijk standaard, met een chat aan de zijkant, een poll, en je kan de lijst van deelnemers per sessie zien. Misschien ook wel slim voor een event dat zo ontzettend veel sessies heeft.
 • Wat ik daarin dan wel mis: het publiek. Je zou als je op de site aankomt een krioelende massa willen zien, een kaart waarop je ziet waar iedereen uithangt, een idee van wat de meest populaire sessie van het moment is, een gevoel voor wie er nog meer aanwezig zijn..  

Hebben jullie nog mooie innovaties gezien, wat betreft de vorm van interactie of speciale manieren van informatie delen? Kom maar door!

Comments

Nog niet, Monique. Als SXSW-veteraan vind ik het op de eerste dag moeilijk om SXSW los van Austin te zien. En dan komt er nog niet iets voor in de plaats dat beter is. Al kan ik nu natuurlijk sessies alsnog zien waar anderen enthousiast over zijn. Dat kan in de fysieke versie niet. Ik onthou me nog van een definitief oordeel!

Add a comment