‘Haal sex tech uit het donkere hoekje!’

Door Cyril Snijders

Tijdens mijn eerste SXSW in 2015 kwam ik terecht bij een sessie waarin een enthousiaste techie vertelde over hoe relaties overbodig zouden worden dankzij zijn VR-seksstartup. “Ideaal als je partner niet zo aantrekkelijk is. Je kunt (virtueel) naar bed met een pornoster en daarna een goed gesprek voeren met je partner!” Twee vliegen in 1 klap.

Daarna liet hij ook nog grafieken zien waaruit bleek dat Japanse twintigers dankzij sextech steeds minder en steeds later in hun leven met elkaar naar bed gingen. Hij was nog steeds razend enthousiast, ik in toenemende mate depressief. Wat een ellendig dystopisch toekomstbeeld!

Opbeurend

The Thrilling Potential of SexTech (wo,16.00 uur) was aanzienlijk opbeurender. Bryony Cole, zelf een entrepreneur, liet zien dat de business 6 jaar later zoveel meer is dan siliconen poppen en VR. Dat het bijvoorbeeld ook gaat over intimiteit. Zoals een robothand om vast te houden tijdens een wandeling.

En wat als je jezelf niet kunt aanraken door een fysieke beperking? Vroeger verpieterde je dan, of je ging naar een sekswerker. Nu bestel je je hulpmiddelen op https://thatshandi.co. Volgens Cole staat de business nog volledig aan het begin van de hype cycle en is er dus enorme potentie. (J) De early adopters zijn net aangehaakt, de massa is nog niet bereikt.

Het taboe is eraf, nu zelfs Gwyneth Paltrow zich op de markt heeft gestort met een tweezijdige vibrator. Dus laten we dit onderwerp definitief uit het donkere hoekje halen, was Coles boodschap. “Het is niet voor niets een 122 miljard dollar tellende business.” (Say what?) Die cijfers lichtte ze helaas niet toe. Maar dat ons nogal wat te wachten staat in sextech startupland, was wel duidelijk.