Designing the hyperloop experience

Door Michiel Berger

Altijd fijn, een bijna sci-fi achtige sessie over de toekomst van openbaar vervoer, in dit geval over de Virgin Hyperloop. Dit is een soort 'vacuumtrein', waarbij je in capsules zit voor ongeveer 20 personen, in een treintje dat door een buis schiet met snelheden tot 1000 km/uur. 

De sessie ging over het ontwerp van de hele ervaring van zo'n reis. Hoe zorg je er voor dat iedereen zich prettig, veilig en vertrouwd voelt. Een unieke kans om op dit moment helemaal opnieuw na te denken over dit soort openbaar vervoer. En dit doet het virtuele panel vanuit 3 kanten:

- Geluid. Voor het eerst is de geluids-ervaring van een vervoermiddel niet meer bepaald door het geluid van het vervoermiddel zelf. Geen motoren, geen rails. Dus je kan met geluid zorgen voor een rustgevende sfeer aan het begin van de reis, en meer energie aan het einde. 

- Ontwerp van de 'pods', waar je in zit. Veel aandacht voor licht, passend bij de tijd van de dag, en bij de beweging van de trein. Omdat je geen ramen hebt wil je iemand veel vertrouwen geven, met bijvoorbeeld elementen uit de natuur, en rustgevend interieur waarbij zo min mogelijk schermpjes zijn. 

- Ontwerp van de stations-ervaring. Als je opnieuw kan beginnen hoef je eerdere fouten van stations en vliegvelden niet te herhalen. Bij een vliegreis nu ben je soms langer bezig met de reis voor en na de vlucht, dan met de vlucht zelf. Bij Hyperloop stations is er geen centrale hal waar iedereen langs moet, maar word je afgezet bij het juiste spoor. Security check, roltrap naar beneden en je kan instappen. 

Een hyperloop systeem gaat grote invloed hebben op het ontwerp van steden. De constante van Marchetti kwam weer langs, die zegt dat iemand ongeveer een half uur reizen van het werk wil wonen. Dit betekent met een hyperloop dat je tot 500 km kan forenzen. En daarmee dus bijvoorbeeld ook een grotere actieradius krijgt voor gezondheidszorg en onderwijs. 

Er wordt goed gekeken naar inclusiviteit en toegankelijkheid. Daarbij wordt dat laatste heel breed getrokken; sommige mensen hebben geen zin om knie tegen knie te zitten met vreemden, en die krijgen dus ook opties. 

Niet meteen een sessie waarmee je morgenochtend aan de slag kan, maar wel heel gaaf om te zien hoe vervoer er over een tot enkele decennia uit zou kunnen zien.  Je kan de besproken elementen zien in deze video: